۱۰ دسامبر برابر با ۲۰ آذر ماه، روز جهانی حقوق بشر است؛ روزی که در تقویم جهانی برای یادآوری این مهم‌ تعیین شده است که هر انسانی فارغ از نژاد، جنسیت، باور، قومیت، زبان و هر نوع مشخصه دیگری حق زیستن و حق آزادی دارد. 

آزادی مهمترین حق آدمی است‌ گو آنکه طبیعت ما را آزاد نگذاشته باشد و یا به تعبیر فلاسفه ما آزاد نباشیم و یا بیولوژیست ها بر ناممکن بودن آزادی اختیار تاکید کنند و یا مذهبیون بر لزوم محدود شدن آزادی ها به نام خدا… باز همچنان آزادی یکتا حقی است که هیچ انسانی آن را، یا‌ حداقل آن‌ اندازه از آن را که میتواند برای خود محقق کند، از خود دریغ نخواهد کرد. 

جهان امروز اما بغرنج تر از گذشته، آزادی انسان و حقوق بشر را زیر پا میگذارد. ترکیب نامتجانس دنیای امروز دگم‌تر از گذشته ‌است زیرا که در دنیای پیشامدرن‌ میل به یکسان‌سازی اجتماعات محلی بود ولی نه‌به شکلی جهانی، و آدمی آزاد بود تا در قوم و قبیله اش آنگونه که‌میخواهد باشد و اگر‌ با قبیله اش نمیساخت بار و بنه اش را جمع میکرد و به هر جای جهان که میخواست میرفت و کوچ میکرد. اما جهان ‌امروز جهان‌ تکثر و اجبار است. جهان‌توسعه یافته خود نمیتواند به ارزش های مدرنیته ‌پایبند باشد. حقوق بشر جز پوسته‌ ای مضحک‌ نیست. 

سوء استفاده غرب از قوانین بین‌الملل برای تغییر نظام‌های سیاسی در کشورهای توسعه نیافته و کنار ‌‌آمدنش با ضدحقوق بشری ترین جوامعی که منابع شان را با غرب تسهیم میکنند، و تحریم اقتصادی شهروندان یک سرزمین توسط کسب و کارهای بزرگ به جرم زاده شدن در یک موقعیت مکانی و زمانی، عدم رعایت حقوق بین‌الملل توسط غرب و هزاران دلیل دیگر، دست دیکتاتورهای کشورهای توسعه نیافته را باز گذاشته تا حقوق بشر را فقط یک ادعای پوچ و توخالی بخوانند و آنها ‌‌هم منابع را بدزدند و مخالفان را بکشند و شهروندان را سرکوب کنند. بلوکهای قدرت در جهان همگی بر یک موضوع واحد متفقند و آن سوء استفاده از حقوق بشر و سلب آزادی آدمیست. 

با اینهمه، دست آوردهای بشری برای تمامی بشریت است. چنانچه دست آوردهای معنوی، برای تمامی انسان‌هاست و فارغ از آنکه در خاستگاهشان یعنی شرق دنیا چندان‌ به آنها پایبند نیستند، دست آوردهای مدرنیته نیز برای تمامی بشریت است ولو آنکه در غرب هم‌ چندان به آنها توجهی نشود. آزادی آدمی از خودش شروع میشود. با بخشیدن خودش و آزاد کردن خودش از بارهای بیهوده ذهن و سنت های بی مصرف، و بعد آزاد کردن دیگران در دایره خودش و بعد بخشیدن این آزادی به همه انسان‌ها فارغ از نژاد، جنسیت، باور، قومیت، زبان و هر نوع مشخصه دیگری. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *