بررسی آیین نامه تدوین مقالات کارگروه منابع ملی و ارائه دکتر فرهادی نیا با عنوان "سندرم آلزایمر اجتماعی و توسعه"
رئیس كارگروه:آقای عبدالرسول دیوسالار
شماره جلسه:نشست بیست و پنجم
تاریخ برگزاری:۱۳۸۹/۷/۲۱
محل برگزاری: موسسه اندیشه و پژوهش طرح هزاره
مدت زمان:۳ ساعت
حاضرین(به ترتیب الفبا):معصومه ثانی، بهشید حسینی، غلامرضا حداد، آمنه جعفری قدوسی، فرامرز داعی نژاد، عبدالرسول دیوسالار، محمود فرهادی نیا، مهران شمساحمر، مهرداد ناظری
تنظیم کننده: معصومه ثانی جوشقانی
عنوان:بررسی آیین نامه تدوین مقالات کارگروه منابع ملی و ارائه دکتر فرهادی نیا با عنوان “سندرم آلزایمر اجتماعی و توسعه”
کلیدواژه: قواعد شکلی و محتوایی نگارش و ارزیابی مقالات، توسعه، سندرم آلزایمر اجتماعی.
چکیده:
در این نشست، با تاکید بر اهمیت نگارش مقالاتی پیرامون توسعه و منابع ملی به عنوان خروجیهای کارگروه آیین نامه تدوین و ارزیابی مقالات بررسی شد. در بخش دوم جلسه آقای دکتر فرهادی نیا به ارائه نظرات خود در بحث توسعه از منظر مفهوم آلزایمر اجتماعی پرداختند
مباحث پیش از دستور:
۱٫جمع بندی از جلسات مشترک با ریاست کارگروه توسعه
۲٫واگذاری بررسی محوریت توسعه(انسان گرایی یا طبیعت گرایی) با تاکید بر بومی گرایی به مباحث بیشتر در جلسات آینده
۳٫واگذاری بررسی چگونگی روش استحصال جهت گیری های کلیدی نسبت به توسعه بومی به عنوان مبحث بازفرجام برای جلسات آینده
۴٫پایبندی به منشور کارگروه در تعهد به مطالعات
۵٫جلوگیری از خروج مباحث از عناوین دستور جلسه
دستور كار جلسه:
در این جلسه موارد زیر طرح و مورد نقد و بررسی قرار گرفت:
۱٫آیین نامه نگارش و ارزیابی مقالات (حداد)
۲٫ارائه و بررسی گزارش دکتر فرهادی نیا با عنوان “آلزایمر اجتماعی و توسعه”
مشروح مذاكرات:
۱- آیین نامه نگارش و ارزیابی مقالات
با توجه به آنکه هدف نهایی اندیشگاه کشف و تولید ایده های نو و علمی در راستای توسعه بومی در ایران میباشد و با در نظر گرفتن خروجی مداری کارگروه ها، آیین نامهای به منظور در اختیار داشتن معیاری همسان و علمی برای نگارش و ارزیابی مقالات توسط آقای دکتر حداد تدوین شد. در این جلسه این آیین نامه در دو محور زیر بررسی شد.
۱-۱) قواعد شکلی:
در بررسی صورت شکلی مقالات موارد زیر مورد توجه قرار گرفت. سایر موارد مذکور در آیین نامه بدون نیاز به بررسی مورد اجماع اعضا واقع شد.
۱٫ تعداد و حجم صفحات : اعضا با این استدلال که در نگارش مقالات علمی- پژوهشی قید حداقل صفحات محدود کننده است.(داعی نژاد، جعفری)، تاکید داشتند که این قید تنها به منظور همسان سازی در کتابچه مقالات به عنوان داده نهایی در نظر گرفته شده است. (حداد)
۲٫ حجم و محتوای چکیده: با تاکید بر لزوم همسان سازی و استفاده از معیارهای نشریات علمی پژوهشی میزان ۱۵۰ تا ۳۰۰ کلمه مطلوب دانسته شد. همچنین تاکید شد که چکیده با وجود در بر داشتن پرسش اصلی مقاله و قلمرو مطالعه نمیبایست صورت دیگری از مقدمه باشد.
۳٫ تاکید بر استفاده از ویراستار تخصصی در پایان نگارش مقالات. با توجه به دومرحله انبساطی و انقباضی در نگارش مقالات(شمس) ضرورت دارد با بهرهگیری از یک ویراستار تخصصی که آیین نامه مصوب مقالات را نیز در اختیار دارد سره سازی و پیراستن متون تولید شده انجام پذیرد. (دیوسالار، حداد و ناظری )
۴٫استفاده از منابع معتبر رسمی: تاکید شد که آمار و سایر دادههای مورد استفاده مقالات از بنیان علمی قابل اتکا برخوردار باشد.(حداد، دیوسالار و شمس)
۵٫ تاکید شد که این قواعد حداقل معیارهایی برای روایی مقالات در اختیار قرار میدهد و قالببندی آن از ابتدا ویژگی محدود کننده ندارد.(دیوسالار و ناظری)
۱-۲)قواعد محتوایی:
در این مورد به نکات زیر اشاره شد:
۱٫ نوع مقالات: مقالات منتشر شده در علوم شامل سه دسته مقالات علمی- مروری، علمی- ترویجی، علمی- پژوهشی. میباشند. در مسیر بررسی و تولید ادبیات تخصصی در حوزه توسعه در کارگروه ما نیاز به هر سه دسته داریم(شمس). اما از آنجا که در میان مقالات مصوب اعضا، مقالهای که در چهارچوب علمی- ترویجی بگنجد، نداریم پیشنهاد شد: سقف نهایی در تولید خروجی کارگروه منابع ملی در بخش مقالات، مقاله علمی- پژوهشی و کف آن مقاله علمی- مروری قرار داده شود اگرچه بنا به تشخیص نویسنده توصیف و بیان سیر ترقی نظریات نیز که در حیطه علمی-ترویجی است میتواند به کار رود.(دیوسالار)
۲٫تاکید بر کار مشارکتی و استفاده از خرد جمعی در نگارش و ارزیابی مقالات. به گونهای که نگاه ایجابی اعضا موجب هم افزایی کیفی و محتوایی مقالات گردد. (شمس)
۳٫ با توجه به هدف اندیشگاه در نوآوری و ایده پردازی فرم نمی بایست محتوا را محدود کند.(ناظری)
۴٫ پیشنهاد تبدیل بخش محتوایی آیین نامه مذکور به شاخصهایی برای استاندارد سازی در نگارش مقالات.(دیوسالار)
در پایان این بخش با توجه اجماع در مورد موارد مطرح شده مقرر شد که در جلسه آینده در دو مورد توافق شود:
۱٫ تعداد صفحات
۲٫حجم چکیده
۲- نقد و بررسی الگوی مفهومی مقاله” سندرم آلزایمر اجتماعی و توسعه” (دکتر فرهادی نیا)
دکتر فرهادی نیا الگوی مفهومی خود را بر پایه ۲ مقوله کلی شامل «منابع اصلی و بنای رشد و توسعه در جوامع انسانی» و مفهوم «آلزایمر اجتماعی بنیان گذارده است.
۱٫ منابع اصلی بنای رشد و توسعه در جوامع انسانی شامل
1.آگاهی
۲٫عقلانیت
۳٫ابزارهای زیست اجتماعی
۲٫ تعریف آلزایمر اجتماعی : زمانیکه فرایند بازخوانی اطلاعات ذخیره شده در حافظه اجتماع معیوب شده باشد.
به این ترتیب جامعه توسعه یافته جامعه ایست که در مسیر تاریخی خود با ارتباطات و هم بستگی میان نسل هایش ارتباط سه ستون مذکور حفظ شده باشد و جامعه توسعه نیافته جامعه ایست که با دچار شدن به آلزایمر اجتماعی فرایند انتقال آگاهی در میان نسلهای آن مسدود میگردد و مجبور است مسیر رفته را دوباره بپیماید. پس از ارائه دکتر فرهادی نیا موارد زیر توسط اعضا طرح شد:
۱٫دغدغه نگارنده مقاله در تلاش برای گوشزد نمودن خطر از میان رفتن گذشته ستودنی است و راهکار ارتباط معنوی برای جلوگیری از گسست نسلها قابل تامل است اما میبایست همواره به این موضوع توجه داشت که فرایند انتقال تنها سینه به سینه نیست که با گسست نسلی دچار انسداد شود.(ناظری،حداد)
۲٫مفهوم عقلانیت و آگاهی به عنوان یک دانش واژه برآمده از علوم مدرن غربی دچار دگردیسی شده است بطوریکه برداشت مخاطب از این مفاهیم با برداشت مورد نظر نویسنده متفاوت است. زیرا نویسنده به مفهومی غیر از معنای معیار واژگان فوق اشاره دارند.(ناظری، حداد)
۳٫شکاف نسلی نه مانعی برای توسعه یافتگی که نشانه ای از توسعه یافتگی است.(ناظری، حداد، جعفری، دیوسالار)
۴٫تنوع قومی و دینی عاملی برای ایجاد سندزم آلزایمر اجتماعی نیست و امروزه مثال نقض زیادی برای این مورد وجود دارد که تنوع نژادی و مذهبی خود نشانه ای از توسعه دانسته شده است.(ناظری)
۵٫در مباحث جامعه شناسی امروزی تعریف نسل دچار تحول اساسی شده و فاصله میان نسلها کاهش جدی داشته و عبارت از متولدین یک سال است.(ناظری)
۶٫ارتباط موارد مطرح شده با مبحث توسعه چندان شفاف نیست.(دیوسالار، داعی نژاد، حداد و ناظری)
۷٫انسداد و توقف در جریان انتقال اطلاعات با توجه به تئوریهای گوناگون در حوزه مدیریت اطلاعات نادرست به نظر میرسد. چرا که در یک نگاه سیستمی هر چقدر هم که داده ضعیف باشد جریان انتقال اطلاعات و تبدیل نهاده به داده صورت می گیرد. در این زمینه میتوان به تئوری تکامل گرایان تاریخی نیز اشاره کرد.(دیوسالار)
۸٫انباشت آگاهی در ایران به دلیل آنکه جامعه ای دچار رسوب تاریخی و درگیر با سنت است وجود ندارد.(حداد)
۹٫پیشنهاد استفاده از عبارت تکامل یا انباشت به جای عبارت مکانیزم انتقال(جعفری)
۱۰٫پیشنهاد نگارش مقاله مورد بررسی با ضوابط مصوب زیر نام آیین نامه تدوین و ارزیابی مقالات. (داعی نژاد)
در پایان این بخش مقرر شد دکتر فرهادی نیا تعاریف خود از عقلانیت و آگاهی اجتماعی، مکانیزم انتقال را در بیان الگوی مفهومی مقاله خود ذکر نماید تا تفاوت در زمینه های مطالعاتی اعضا در محتوا و کیفیت مقالات خللی ایجاد نکند و همچنان کارگروه از مزیت نگاه چند جانبه و چند زمینه ای اعضا در تولیدات خود برخوردار گردد.
جمع بندی:
در بخش نخست جلسه بیست و ششم کارگروه با توافق اعضا در خصوص کلیات آیین نامه نگارش و ارزیابی، مقرر شد در جلسات آینده پیشنهاد اعضا در مورد تعداد صفحات و حجم چکیده بررسی شود و همچنین در صورت وجود نظرات تکمیلی مراتب در احتیار دکتر حداد قرار گیرد. در بخش دوم پس از بررسی مقاله دکتر فرهادی نیاٰ توافق شد که ایشان ضمن تکمیل مباحث خود معیارها و تعاریف مصوب را در نگارش مقاله مذکور مد نظر قرار دهند. و تعاریف خود را از عقلانیت و آگاهی تعریف نموده و رابطه میان آلزایمر اجتماعی و توسعه را به شکل دقیقتری تبیین نمایند.
دستور کار جلسه آینده:
بررسی محوریت انسان یا طبیعت در تعریف توسعه در ادامه مباحث جلسه بیست چهارم کارگروه(ارائه آقای دیوسالار )