هشتاد و پنجمین جلسه کارگروه توسعه و منابع ملی روز چهارشنبه، مورخ ۱۳۹۲/۵/۱۶ در اندیشگاه طرح هزاره برگزار شد. طی این نشست آقای دکتر اسدی به ارائه تکمیلی مقاله خود با عنوان سازمان، منابع و توسعه پرداختند. مقاله ایشان فصلی از کتاب دوم کارگروه است. بخش هایی از این مقالة چالشی از سوی اعضای کارگروه با نقد جدی مواجه شد و در نهایت برای بهترشدن مقاله پیشنهادات و راهکارهایی بیان گردید.
ادعای کلی مقاله این است که اگر جوامع را به توسعه نیافته و توسعه یافته تقسیم کنیم، از منظر مکانیزم تخصیص منابع که در فرآیند توسعه موثر است، دو سامانه نظام بازار و سلسله مراتب تاثیرگذارند. در واقع تفاوت جوامع توسعه نیافته و توسعه یافته نه در میزان منابع در دسترس جامعه، بلکه مسئله اصلی مکانیزم های تخصیص منابع برای پاسخگویی به نیازهای جامعه است. 
در کشورهای توسعه نیافته نظم سلسله مراتبی که بخش عمده ای از منابع را ساماندهی می کند به شکل اثربخشی عمل نمی کند و شکست سلسله مراتب، مانع گسترش نظم بازار نیز گردیده است. طبق ادعای مقاله توضیح شکست بروکراسی یا سلسله مراتب می تواند بسیاری از زوایای توسعه نیافتگی ایران را تبیین کند. به طور کلی شکست سازمانی از سه منظر مورد بررسی قرار می گیرد:
۱٫منظر مدیریتی که تکنیکال و افزاری است و به ابزارهای مدیریتی می پردازد. تحقیقاتی که در سطح ابزار باقی مانده موثر واقع نشده اند و عملاً مشاهده می شود که تکنیک های مدرن به جامعه آورده شده اما سازمان ها مدرن نمی شوند. به این دلیل که سلسله مراتب در منظر جامعه شناختی از کمون به سلسله مراتب سازمانی تغییر ماهیت نداده است. 
2.منظر حقوقی که توسط نورث مورد تحلیل قرار گرفته است. به عقیده او دو نوع رژیم حقوقی وجود دارد که دسترسی به منابع را تعریف می کند. دسترسی محدود به منابع و دسترسی باز به منابع.  
3.منظر جامعه شناختی که موضوع بحث این مقاله است و در آن نظم سلسله مراتب نوعی روابط اقتدار است. شکست بروکراسی یا شکست سازمان هنگامی رخ می دهد که روابط اقتدار سلسله مراتب از نوع پیوسته است اما بخواهد کارکردهای سازمان یا بروکراسی را بروز دهد. اما در سلسله مراتب های جوامع مدرن این واگذاری حق کنترل بر کنش های فرد کنش گر در داخل سازمان محدود است و معمولاً از نوع منعی است. 
تائید نهایی مقاله به منظور انجام برخی اصلاحات به جلسه بعدی ارائه موکول شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/iranvisi/domains/iranvision1404.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 4759

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/iranvisi/domains/iranvision1404.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 4759