دومین جلسه شورای مدیران اندیشگاه در مرداد ماه سال ۱۳۹۹، به ارائه کارگروه سپهر اختصاص یافت. کارگروه سپهر همسو با پیش فرض ها و اصول مدل سپهر، پرداختن به ابعاد فرهنگی و اجتماعی توسعه را در دستور کار دارد. تحلیل، ارزیابی و پیش بینی وضعیت جهان و به ویژه کشور ایران متاثر از همه گیری ویروس کرونا و همچنین پساکرونا، یکی از موضوعات مورد بررسی کارگروه سپهر در ماههای اخیر بوده است. شورای مدیران اندیشگاه در جلسه اخیر، به ارائه دکتر عبدالرحیم کرکه آبادی، مبدع مدل سپهر و مدیر کارگروه سپهر گوش فرادادند.

کرکه آبادی معتقد است ویروس کرونا، ارزش بنیادی بقا را در معرض تهدید قرار داده است. به باور او حفاظت از این ارزش در سپهر جامعه را یک ضرورت است و می گوید: لازم است در لایه تکنولوژی تغییراتی بوجود آید تا از لایه ی ارزش ِ بقا حفاظت شود .پس از هماهنگی لایه های تکنولوژی و ارزش با یکدیگر، لایه های باور و هنجار و نماد و زبان به مرور و با تاخیر خود را با این وضع تطبیق خواهند داد.

مبدع مدل سپهر با اشاره به واکنش های محافظه کارانه و تحول خواهانه در مقابل ویروس کرونا، وضعیت پیش آمده را یک فرصت می داند و می گوید: اکنون که ناخواسته این پدیده وضعیت ناپایداری در سبک زندگی مردم بوجود آورده باید به آن بعنوان یک فرصت نگریست؛ فرصتی برای تغییر در روش انتقال اطلاعات، تنظیم مناسبات جدید در حوزه تماس با محیط، تغییر در روش جابجایی کالا و حمل و نقل (کاهش ترافیک و آلودگی هوا) و تبدیل فضای فروشگاه ها و ادارات به مراکز تفریحی و … ؛ فرصتی برای عبور از کاستی های جهان پیش از کرونا.

مدیر کارگروه سپهر ریشه بسیاری از کاستی های جهان پیش از کرونا را ناشی از نحوست تکنولوژی به ویژه  “افزایش سرعت” در همه ابعاد زندگی فردی و اجتماعی بشر می داند و می گوید: “افزایش سرعت” امکانی است که تکنولوژی در اختیار انسانها قرار داده است. اما همزمان گسترش بی رویه کلان شهرها و اثرات منفی ناشی از آن را موجب شده است.  اثرات افزایش سرعت در حوزه محیط زیست تنها به آلودگی بیشتر هوا در نتیجه افزایش مصرف سوخت های فسیلی ختم نمی شود. بلکه در نهایت به به هم ریختن تعادل بین انسان، محیط زیست و تکنولوژی نیز منجر شده است. افزایش “سرعت” بر توزیع نامتناسب و غیرعادلانه تر زنجیره غذایی جهان انجامیده است. بر کسی پوشیده نیست که افزایش سرعت تهدیدی برای سلامتی جسمی و روانی انسان نیز به شمار می رود.

کرکه آبادی حرکت در مسیر اصلاح روندها و فرآیندها به منظور رسیدن به “سرعت کافی” در تولید، حمل و نقل و مصرف، جداسازی حداکثری کارهای ارتباطاتی و فیزیکی از یکدیگر و افزایش فراگیری و سرعت اینترنت و کاهش سرعت ترابری رهیافت کلی و پیشنهادی مدل سپهر برای عبور از دوران کرونا و جهان پساکرونا می داند.

پاورپوینت ارائه شده در جلسه، جهت بهره برداری در پیوند زیر قرار گرفته است: 

کرونا و پسا کرونا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *