راهبردهای سیاست خارجی و داخلی در ایران با تاکید بر دسترسی به حق مالکیت

خاورمیانه آبستن تحولات مهمی قرار گرفته است؛ از یک طرف در طی چند سال گذشته چندین انقلاب عظیم در این منطقه رخ داده و از طرف دیگر جنگ، تروریسم، دخالت گسترده کشورهای غربی و شرقی در آن باعث شده تا استقلال و تمامیت ارضی کشورهای منطقه به شدت به چالش کشیده شود و خاورمیانه در وضعیت شکار خرگوش قرار گیرد. ژان ژاک روسو شکار خرگوش را در برابر شکار گوزن مطرح کرد؛ شکار گوزن به معنای دستیابی به پاداشی بزرگتر در نتیجه همکاری گروهی و شکیبایی است اما شکار خرگوش در نتیجه ناشکیبایی، کوته نگری و تَکرَوی حاصل می شود. در واقع تعادل شکار خرگوش به خاطر ریسک بالای شرایط همکاری و کنش گروهی رخ می دهد که در خاورمیانه همواره بالا بوده است.

با توجه به این تحولات، نه تنها اتخاذ راهبردهای هوشمندانه برای حفظ قدرت ملی و افزایش آن در آینده ضرورت دارد تا دسترسی شهروندان ایرانی به حق مالکیت، به خطر نیافتد بلکه لازم است تا آثار این تحولات بر آینده منطقه و روندسازی ها یا روندزدایی های ضروری، مورد مداقه قرار گیرد. پژوهش درباره آینده خاورمیانه و ایران، از دو منظر اهمیت دارد؛ نخست از جنبه شناسایی و پیش بینی رویدادهای احتمالی یا آینده های ممکن و دوم از جهت ترسیم آینده مطلوب و طراحی چیدمانی از ابزارها و وقایع تحت کنترل برای استقرار آینده ای مطلوب (آینده نگری). هرچند که هر دو جنبه آینده پژوهی از عدم قطعیت بالایی برخوردارند، اما انجام چنین مطالعاتی به واسطه ایجاد یک افق دید روشمند و ایجاد نظم در امور ضرورت پیدا می کند. خصوصا در مسایل مربوط به توسعه، برخورداری از چشم اندازی درباره آینده برای برنامه ریزی و اصلاح مسیر اهمیتی حیاتی دارد.

از اینرو برنامه پژوهشی راهبردهای سیاست خارجی و داخلی در ایران با تاکید بر دسترسی به حق مالکیت، در دستور کار کارگروه فرابازی توسعه قرار گرفته است.

جزییات بیشتر در فایل پیوست در دسترس می باشد.

-برنامه پژوهشی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *